Je vleugels uitslaan

Eigenlijk had Marie Dhaenens het erg naar haar zin, op haar werkplek. Sinds augustus 2000 werkte ze bij Avans, eerst als telefoniste en audiovisueel assistent. En vanaf 2004 als informatieassistent en uiteindelijk informatiemedewerker aan de balie van Xplora bij Avans Hogeschool, locatie Hogeschoollaan. Maar er kwam een reorganisatie aan waarbij haar functie op termijn mogelijk zou verdwijnen. Dus toen er in 2018 een stageplek vrijkwam voor een facilitair medewerker bij de DIF is ze daar ingestapt.

In september 2018 is de nieuwe functie van Marie definitief geworden en ze is enorm blij dat ze deze uitdaging is aangegaan: “Eigenlijk had ik helemaal geen zin om uit mijn comfortzone te stappen, want ik had het enorm naar mijn zin bij Xplora. Achteraf gezien heb ik dat duwtje van die aangekondigde reorganisatie misschien nodig gehad, want wat ik nu doe is veel leuker. Ik ben blij met de mobiliteit, heb contacten met iedereen. Bij de receptie van de Hogeschoollaan heb ik contact met studenten, docenten, bezoekers, noem maar op. Ik neem de telefoon op, bedien de slagboom, open en sluit het gebouw, ondersteun bij de opbouw van evenementen en houd calls bij. Wat dat inhoudt? Als er iets kapot is dan zet ik de melding door naar de juiste instantie zodat het gerepareerd wordt.”

Achteraf gezien heb ik dat duwtje misschien nodig gehad, want wat ik nu doe is veel leuker.

Blij met de stap
Marie vervolgt: “Ik heb het proces eigenlijk als negatief en positief ervaren. Negatief omdat het niet leuk was om Xplora en collega’s te verlaten. Daarna ga je over naar een compleet andere functie en team, dat is echt even wennen. Achteraf is de nieuwe werkplek veel leuker en dat is positief, maar dat weet je vooraf natuurlijk niet. Dus ik ben blij dat ik de stap genomen heb. Het aantal uren is hetzelfde gebleven. En ik ben heel tevreden met mijn huidige collega’s. Eigenlijk kwam het geluk na een ‘ongeluk’!”

Verrijking
Over de vraag ‘Wat heb je ervan geleerd?’ denkt Marie even na. Dan zegt ze: “Nou, dat als je uit je comfortzone stapt, dat dit verrassende aspecten heeft!” Ze legt uit dat het haar blik verruimd heeft. Dat ze zichzelf, maar ook Avans als organisatie op een andere manier heeft leren kennen. En dat ervaart ze als heel prettig. “Het was een spannende stap, maar ik zie het nu als een verrijking.”

Sla je vleugels uit
DP&O was betrokken bij het verandertraject van Marie. “Ze hebben de nodige ondersteuning geboden. Ik kon er met al mijn vragen terecht.” Ze heeft nog wat tips voor collega’s die twijfelen of ze nog op de juiste plek zitten: “Durf de stap te zetten, sla je vleugels uit. Soms is het goed om vertrouwen te hebben dat dingen goedkomen. Je kunt blijven zoeken naar duidelijkheid en zekerheid, maar die krijg je pas naderhand.”

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020.