Hoe vul je ook de 45+-fase van je werkende leven in?

Begin 2019 volgde Manon Remeijsen een workshop Ontwikkeladvies 45+ voor leidinggevenden. Ze kwam op het idee door een artikel van DP&O op iAvans. De workshop werd gegeven door Marnix Holleman en is mogelijk gemaakt door een subsidieregeling van het Ministerie van Sociale Zaken. 

Manon vertelt dat ze deze bijeenkomst van 3 uur als heel interessant heeft ervaren: “Ik realiseerde me hoe belangrijk het is dat je blijft nadenken over je eigen ontwikkeling en dat ook de mensen in je team dat doen. Zodat ze hun eigen toekomst kunnen overzien, ongeacht hun leeftijd. Want ik denk dat het in elke fase belangrijk is om na te denken waar je over enkele jaren wilt staan. En om dat in kleine brokken te doen van bijvoorbeeld 5 jaar, omdat de wereld om ons heen snel verandert. Tijdens de workshop oefenden we onder meer met kaarten met afbeeldingen van beroemde personen. Je kiest er 2 en denkt na wat je fascineert van deze personen en met welke aspecten je zelf iets zou willen doen. Dit is de heldenoefening.”

“Ik realiseerde me hoe belangrijk het is dat de mensen in je team nadenken over hun eigen ontwikkeling”

Teamcoördinator
Manon vervulde zelf verschillende rollen in het bedrijfsleven voordat ze in mei 2013 begon bij Avans als adviseur Marketing & Communicatie (M&C). Dit zou tijdelijk zijn, maar al snel werd haar gevraagd om teamcoördinator te worden van het corporate communicatieteam. Sinds tweeënhalf jaar is ze coördinator van het M&C-team op locatie.

Inzetbaar houden
De reden voor Manon om naar deze workshop te gaan was tweeledig. Ze heeft mensen in haar team die ouder dan 45 zijn en ze behoort zelf tot de doelgroep. “Door het volgen van deze training ben ik me daar weer bewust van geworden. We hebben bijvoorbeeld ook een oefening gedaan om te kijken waar je blij van wordt of energie van krijgt. Want wat je doet moet wel leuk zijn en blijven.” Ze kreeg ook een goed beeld van hoe je deze teamleden inzetbaar en enthousiast houdt. “Als leidinggevende raak je beter toegerust om het gesprek met teamleden aan te gaan over loopbaanontwikkeling op de lange termijn.”

Ruim aandacht
Een berichtje op iAvans attendeerde haar op de gratis workshop. “Ik heb meteen contact opgenomen met DP&O en het bericht gedeeld met de andere teamcoördinatoren. Een collega had ook interesse dus toen zijn we samen gegaan. Er waren eigenlijk te weinig deelnemers, maar dat had als voordeel dat er ruim aandacht voor ons was. Prettig was dat we elkaar aanvulden en de diepte in konden. Ik kan nu aan de slag om mijn teamleden bewust en blijvend te laten nadenken waar ze heen willen in de toekomst. Na je 45e ga je de laatste fase in van je werkende leven en het is goed om stil te staan hoe je dat invult. Deze workshop is zeker een aanrader voor collega’s die leiding geven.”

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020.