Lees hier hoe Iris haar nieuwe uitdaging vond door de Talenttafel

Iris Pfrommer, docent aan de opleiding Communicatie, gaf eind 2018 bij haar directie aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. In het jaar dat volgde werd ze projectleider bij het programma Duurzaam, mocht ze zich gaan bezighouden met ‘teamzaken’ in de nieuwe organisatiestructuur van de opleiding en proefde ze aan de rol van dagvoorzitter.

Kansen, rollen en taken

Iris: "Ik werk sinds de start van de opleiding Communicatie, nu 8 jaar geleden, bij de Academie voor Communicatie en User Experience. Ik begon er als docent voor taalgerelateerde vakken. In de jaren die volgden, kreeg ik de kans om andere mooie rollen en taken op te pakken. Bijvoorbeeld afstudeercoördinator, voorzitter van de onderwijscommissie, afstudeerbegeleider en projectleider herijking. Heel verschillende werkzaamheden waar ik veel van heb geleerd. En toch merkte ik vorig jaar dat ik toe was aan iets nieuws, dat ik voorheen meer energie haalde uit mijn werk. Lang ben ik niet blijven lopen met dat gevoel, ik heb het al snel ter sprake gebracht bij de academie. Vervolgens besprak mijn adjunct-directeur Emmy Bluemink mijn vraag tijdens de Talenttafel, waar meerdere directieleden van verschillende academies dit soort wensen met elkaar bespreken. Ook schakelde onze directie haar netwerk in en gaf ze ruimte om scholing te volgen. Het was zo fijn om te merken dat ze met me meedachten. Samen bekeken we suggesties, zelfs buiten Avans, en bespraken we wat voor mij passend zou zijn.” Toen in februari de functie van projectleider Inclusie binnen het programma Duurzaam voorbijkwam, was Iris enthousiast. Ze mocht voor het laatste deel van het programma het stokje overnemen van haar voorgangers. Later kwam daar nog de kans bij om zitting te nemen in het MT van de academie namens haar jaarteam. Ook regelde ze via via een klus als dagvoorzitter op de Avans Onderwijsdag.  

Leerzaam - of - Zonder schuring geen glans

Op verschillende fronten pakte Iris dus nieuwe taken op. Met name het project Inclusie leverde veel nieuwe inzichten op. "Voor mij was het een leerzaam proces. Ik heb mogen ervaren hoe de besluitvorming op bestuursniveau in zijn werk gaat, wat de dynamiek daarbinnen is en vooral welke invloed je als projectleider kunt uitoefenen. Door zo'n nieuwe uitdaging aan te gaan leer je bovendien andere mensen kennen en leer je ook veel over jezelf. Je leert opnieuw waar je kracht ligt, leert te vertrouwen op je eigen koers en de balans te vinden in totaal nieuwe situaties. Soms bleek dat best moeilijk, maar ook dat is niet erg. Want 'zonder schuring geen glans', daar leer je van."

Wacht niet af

Iris denkt voorlopig voldoende uitdaging te vinden in haar taken, maar zal hier altijd scherp op zijn.  "Belangrijk voor mij is ook dat ik me kan blijven ontwikkelen in mijn werk. Door steeds nieuwe taken kan ik elke dag weer iets leren. En ja, dat vraagt soms wel wat meer schakelen of extra energie. Maar ik leer ervan, en daar gaat het voor mij om. Ik wacht dus niet af, kijk actief rond. Ik praat met mensen en luister goed naar mijn gevoel of een optie me aanspreekt. En tegelijkertijd moet je natuurlijk wel het geluk hebben dat je mensen om je heen hebt die je talent zien en je vervolgens ontwikkelkansen bieden. Het is dus een mix van wat geluk, laten weten wat je zoekt, wachten op de juiste kans en gewoon starten. En daarom krijg ik ook na 8 jaar nog steeds energie van mijn werk. Ben ik stappen blijven maken in een ogenschijnlijk platte organisatie. Ik vertrouw er dus ook nu op dat er weer mooie kansen op mijn pad komen."

Ik kan dit wel

"Eigenlijk", vervolgt Iris, "kies ik meestal voor nieuwe taken waarvan ik me een beetje afvraag 'Kan ik dit wel?'. Maar ondanks mijn onzekerheden, vertrouw ik op wat ik al weet en waag ik de sprong, zonder op voorhand zeker te weten of het lukt. Dat is ook wat ik mijn kinderen wil meegeven: volg je hart, durf ambitie te hebben en ga ervoor. 
Ik deed dat steeds als ik merkte dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Bijvoorbeeld wanneer ik me realiseerde dat ik wat mopperig werd over hetgeen ik op dat moment deed. Of als mijn werk meer energie kostte dan het opleverde. Nadenken over waar je goed in bent en erover praten met anderen, bijvoorbeeld iemand van ontwikkelen@avans, helpt je dan vooruit. Door zelf stappen te ondernemen heb ik in ieder geval ervaren dat er veel mogelijkheden zijn. Er speelt veel en binnen en buiten Avans liggen er echt volop kansen."

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020.