Edwin MelisEdwin is van origine informaticus en “eigen kweek” van Avans Hogeschool. Na zijn studie heeft hij diverse functies gehad bij Avans. Sinds vijftien jaar is hij docent bij de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu. Hij geeft een breed palet aan vakken en is dan ook meer docent dan vakinhoudelijk specialist. Hij geeft bijvoorbeeld Chemische Evenwichten, Engels, Schriftelijk Rapporteren en Programmeren. Daarnaast begeleidt hij projecten en is hij studieloopbaanbegeleider. Hij begeleidt veel studenten met special needs. Als coach richt Edwin zich met name op het verbeteren van de interactie tussen docent en klas en tussen docent en student.

Vraagstukken

Edwin kan jou coachen als je een vraag hebt op de volgende gebieden:
• Wat is je rol als docent?
• Pedagogisch-didactische vaardigheden
• De docent als coach
• Persoonlijke vraagstukken zoals timemanagement, omgaan met werkdruk, samenwerking, omgaan met de cultuur van je academie
• Studieloopbaanbegeleiding

Toelichting

Tijdens het lesgeven en het begeleiden van studenten zoekt Edwin steeds naar de aanpak die voor die student op dat moment het beste lijkt. Bijvoorbeeld door vragen te stellen of door uit te dagen om op een andere manier te kijken. Op die manier wil hij bereiken, dat iedere student het beste uit zichzelf haalt. Ook als Avans DocentCoach streeft hij ernaar om samen het beste uit een collega naar boven te krijgen. Hij gaat op zoek naar drijfveren en motivatie, onderzoekt wat goed gaat en wat energie oplevert. Daarmee wordt duidelijk wat handig is om te versterken. Kwaliteiten die hij inzet zijn humor, relativeringsvermogen en een analytische blik.
 
Docenten geven als feedback aan Edwin als coach dat hij een open houding heeft, goed helpt om een vraagstuk te analyseren en verhelderen, situaties hanteerbaar kan maken met een luchtige benadering, kan omdenken en daarmee aanzetten om op nieuwe manieren te kijken.

Laatst bijgewerkt op 15 oktober 2019.